Foarte multi dintre clientii mei pe care ii ajut cu mentorat de investitii la bursa cand ma contacteaza pentru a-i ajuta sa inceapa sa investeasca la bursa imi spun “Bine, bine mai Paul dar de unde bani de investiii?” sau “Am cheltuieli lunare prea mari ca sa am ce investi si la bursa!” sau “M-ai putea ajuta cu niste idei de economisire ?” si multe altele.

Ideea este ca, daca am incerca sa fim mai cumpatati, cu totii am putea pune deoparte, zi de zi, saptamana de saptamana, luna de luna niste bani deoparte. Trebuie doar sa ne formam un obicei sanatos si eficient de economisire.

Inainte de toate as vrea sa va prezint niste sfaturi de economisire va recomand cartea “Cel mai bogat om din Babilon” a lui George S. Clason pe care o gasiti in magazinele eMag.ro sau in magazinul Diverta Online. Aceasta carte va promit ca va va ajuta sa va descurcati mult mai eficient cu tot ce tine de economisire.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Cu totii ne dorim sa ne optimizam bugetul. Economiile ne ajuta sa facem achizitii importante pentru noi, cum ar fi o masina sau chiar o locuinta, dar si sa ne indeplinim un vis, cum ar fi sa vizitam o tara indepartata.

Cum ar fi să te trezești dimineața și să faci orice vrei tu să faci, fără să fii nevoit să mergi la muncă sau să ai alte constrângeri?

DA! Ai citit bine. E posibil. Și realizabil 🙂 Se numește independență financiară! Îți voi prezenta în cursul Totul despre banii care fac bani. Schimbă jocul! 8 pași necesari pentru a cunoaște tot ce ai nevoie să știi ca să ajungi acolo.

După achiziționarea cursului, ți se va crea automat un cont pe platformă pentru a accesa materialul. Pentru cursul video, îți vei putea monitoriza progresul și vei avea o secțiune de comentarii pentru fiecare capitol sau subcapitol.

Poti comanda cursul de aici: “Primul.Milion: Libertate pe bune!”

Asadar va prezint mai jos o lista cu cele mai bune 200 de sfaturi de economisire mai eficienta a banilor:

PS: Nu uita sa dai SHARE acestui articol pe facebook, twitter, linkedin sau whatsapp pentru a ajuta si pe altii sa economiseasca):

  1. Caută cazare care să aibă și bucătărie – Link recomandat
    Știm că ai prefera ca atunci când mergi în concediu să nu ridici un deget, însă dacă ai alege să mănânci numai în oraș ai cheltui o mulțime de bani. Alegând locuri de cazare dotate cu bucătărie, vei putea găti măcar micul dejun, care reprezintă cea mai importantă masă a zilei, nu? Și vei face mari economii.
  2. Depune-ți banii într-un cont cu plata la termen
    Dacă nu ai încredere în tine că nu te vei atinge de bani, alege să îi investești într-un cont de economii cu plata la termen. În felul acesta, odată investiți, nu te vei putea atinge de ei până nu se va fi împlinit perioada scadentă, iar dobânda rezultată va fi una net superioară unui cont de economii standard.
  3. Economisește prin a renunța la snack-uri
    Probabil că acest sfat l-ai auzit și de la prieteni, ori de la medicul de familie. În special pentru cei care se luptă cu kilogramele în plus, snack-urile sunt foarte dăunătoare. Din păcate, nu doar sănătatea îți este afectată atunci când apelezi la astfel de „gustări”, ci și buzunarul va avea de suferit. De cele mai multe ori, când cumpărăm snack-uri o facem din impuls, fie pentru că ne este foame, ori foarte poftă de anumite gusturi.
  4. Folosește mașina de spălat vase – link recomandat
    Dacă te gândești că o mașină de spălat vase reprezintă o cheltuială inutilă, răzgândește-te. Aceasta consumă mai puțin de un sfert din apa pe care o utilizezi tu pentru a spăla un număr identic de vase și mult mai puțin detergent. Unde mai pui că pentru a spăla manual, ai nevoie și de apă caldă, al cărei cost este mai mare sau care va consuma atât curent cât și gaze (în cazul în care ai centrală).
  5. Începe prin a economisi bani în fiecare lună
    Știi cum e cu economiile? Precum cu bulgărele de zăpadă. Începutul este greu, dar odată ce reușești să pui deoparte primii leuți, alții vor urma și tot așa, iar suma se va mări exponențial. Trebuie doar să vrei.
  6. Renunță la abonamentul TV, dacă nu te uiți la el, și economisește bani
    Din ce în ce mai multe persoane susțin că sunt prea ocupate, ori că pur și simplu nu găsesc amuzament în a se mai uita la televizor. Dacă și tu te numeri printre ele, renunță la abonamentul TV și pune într-un cont de economii banii respectivi. Oricum, vei putea găsi pe internet cele două – trei emisiuni preferate, dacă dorești.
  7. Cumpără hârtie igienică și șervețele de hârtie ieftine – magazin recomandat
    În ziua de astăzi, reclamele de la TV ne încurajează să cumpărăm hârtie igienică ce vine cu 3 sau 4 straturi. Dar ce s-a întâmplat cu hârtie normală, simplă? Unde a dispărut? Un bax de triplu-strat costă undeva peste 15-16 lei, în vreme ce unul de hârtie igienică simplă nu trece de 3-4 lei. Economiile pe care le poți face sunt semnificative. Același lucru se aplică și în cazul șervețelelor.
  8. Economisește cu ajutorul couchsurfing-ului
    Din ce în ce mai multe site-uri promovează ideea de couchsurfing. Acest tip de cazare implică contactarea unor persoane dornice să îți împrumute un pat în care să dormi, în toate orașele mari din Europa. Prețul unei astfel de cazări este unul infim și în plus, vei avea ocazia de a cunoaște persoane interesante.
  9. Fă-ți cumpărăturile pentru copii online – magazin recomandat
    Adesea, vei găsi articole pentru copii mai ieftine online cu până la 20 sau chiar 50 % în comparație cu prețul lor afișat pe rafturile supermarket-urilor. Diferența se duce automat în contul de economii.
  10. Folosește o mașină de tuns iarba manuală – magazin recomandat
    Cele care au motor, indiferent de natura acestuia – termic sau electric – vor consuma inutil energie pentru o acțiune ce poate fi făcută foarte ușor și de dispozitive manuale, cu costuri 0.
  11. Acceptă ajutorul celor din jur
    Noi, românii, avem obiceiul de a dona hăinuțele, cărucioarele, pătuțurile copilașilor noștri atunci când aceștia nu le mai folosesc. Dacă alegi să accepți aceste daruri de la persoanele din jurul tău, vei face mari economii de bani pe care altfel în câteva luni, când bebe crește, ai regreta că i-ai cheltuit.
  12. Economisește bani alegând produsele expuse în magazine
    Cămășile și pantalonii de pe manechine, televizoarele ce stau la vederea cumpărătorilor, toate acestea vor avea reduceri de preț, pentru simplul fapt că sunt scoase din ambalajul original, cu toate că sunt în stare perfectă.
  13. Nu alege cele mai scumpe suplimente nutritive de pe piață – magazin recomandat
    Chiar dacă unele firme se laudă că proteina din zer cu care vin este cea mai bună din lume, cel mai adesea vei găsi produse cel puțin similare, la prețuri de două ori mai mici.
  14. Nu îți face abonament pentru telefonul mobil
    În România, în ziua de astăzi, vei găsi oferte mult mai bune la cartelele pre-payed decât la abonamentele de voce. Adesea, cei care sunt la cartelă au trafic de internet și minute mai multe decât cei de la abonament, la un cost lunar net inferior. Și dacă vrei să îți iei un telefon, făcând un calcul simplu, vei observa că achiziția lui prin rate ar fi mult mai avantajoasă decât prin abonamentul mobil.
  15. Nu mânca mai mult decât ai nevoie
    Nici organismul tău, dar nici portofelul nu îți vor mulțumi dacă o vei face.
  16. Nu opta pentru cele mai cunoscute stațiuni și hoteluri – link recomandat
    Nu este nevoie să mergi neapărat în Dubai pentru a experimenta viața în deșert. Poți alege să călătorești în Marrakech, spre exemplu, și vei economisi chiar și jumătate din costul unei excursii în Dubai.
  17. Schimbă-ți bani înainte de a pleca din țară – link recomandat
    Vei putea cumpăra absolut orice monedă dorești din țară și de preferat ar fi să o faci, înainte de a pleca spre destinație. În felul acesta, economisești bani datorită parității mai avantajoase leu/valută.
  18. Comunică folosindu-te de aplicații dedicate
    Nu ne referim aici neapărat la comunicațiile interne, pentru că în ziua de azi, mai toți avem minute nelimitate. Însă dacă vrei să vorbești cu persoane din afara țării, aplicații precum Skype se vor dovedi foarte utile în a face economii din banii pe care altfel i-ai plăti pentru fiecare minut petrecut în conversație.
  19. Crește legume și fructe – magazin recomandat
    Ai un petic de grădină și nu știi ce să faci cu el și cum să îl valorifici? Cultivă-ți două răsaduri cu roșii, castraveți și fasole verde. În felul acesta, toamna te vei bucura de salate proaspete și mâncare cu legume 100 % bio, plus că vei economisi toți banii pe care i-ai da pe produse dacă le-ai cumpăra de la piață.
  20. Cumpără din magazine specializate
    Știm că de cele mai multe ori preferi să mergi într-un supermarket și să achiziționezi totul de acolo. Dar adesea, magazinele specializate vor avea prețuri mai mici și o gamă mult mai variată de articole, decât supermarketurile. Într-un aprozar, legumele și fructele vor fi mai proaspete și mai ieftine, iar un magazin specializat în produse auto va avea un preț mai mic pentru uleiul de mașină, spre exemplu.
  21. Cumpără mașini second-hand pentru a economisi bani
    OK, poate că nu ai aceeași siguranță atunci când achiziționezi o mașină la mâna a doua cum ai avea-o când ai lua una nouă, însă devalorificarea acesteia va fi mult mai mică, în comparație cu un model nou. Există anumiți dealeri auto autorizați îți vor acorda și garanție pentru anumite mașini second-hand.
  22. Cumpără pachete mari – magazin recomandat
    Indiferent că vorbim despre șervețele umede, scutece de unică folosință, pudră de talc și așa mai departe, cu cât vei cumpăra pachete mai mari, cu atât prețul per produs individual va scădea.
  23. Fă-ți singura manichiura – magazin recomandat
    Sau cheamă o amică, dacă nu te descurci de una singură.
  24. Împarte abonamentele tale cu alte persoane
    Pentru canale ce fac streaming audio și video, cum ar fi Netflix sau Spotify, abonamentele se pot dovedi a fi o povară financiară inutilă. Însă dacă, să zicem, folosești contul respectiv împreună cu încă doi – trei prieteni și împărțiți costurile, vei face economii de 50 și 80 % din suma plătită lunar.
  25. Înscrie-te la cât mai multe cluburi gratuite
    Multe dintre magazinele online, hipermarket-uri sau chiar companii aeriene oferă posibilitatea înscrierii în clubul lor. Cum economisești bani dacă faci parte din aceste cluburi? Cu ajutorul reducerilor pe care le vei avea în baza legitimației respective, desigur.
  26. Învață să coci pentru a economisi mulți bani
    Chiar dacă nu știi încă, învață cum să faci prăjituri, torturi, tarte, biscuiți și vei face economii suplimentare, plus că vei știi exact ce ingrediente folosești, deci te vei bucura de gustări fără conservați și/sau aditivi.
  27. Mănâncă acolo unde se hrănesc și localnicii
    Dacă vezi o shaormărie sau un local care face sandviciuri cu mulți localnici care stau la coadă, atunci știi sigur că ai găsit un loc unde poți mânca bine și, cel mai probabil, și la prețuri acceptabile.
  28. Negociază-ți salariul
    Dacă ești de părere că efortul pe care îl depui la muncă nu este chiar remunerat pe măsură, probabil că este timpul să soliciți o mărire de salariu. Până când nu o faci tu, șeful, de unul singur, nu va spune nimic.
  29. Nu economisi bani pe contul de debit
    Dobânda acestuia este foarte apropiată de 0 % și nu vei câștiga mare lucru.
  30. Nu te deplasa cu taxiuri
    Una dintre marile greșeli pe care le-ai putea face într-un oraș străin ar fi să apelezi la taxiuri. Pe lângă faptul că sunt scumpe, se poate să și încerce anumiți șoferi să te tragă puțin în piept, văzând că nu ești localnic și să te ocolească ceva cam mult până veți ajunge la destinație, făcându-te să cheltui mai mulți bani decât ar fi trebuit.
  31. Nu te vopsi la coafor pentru a face economii – magazin recomandat
    Ai face economii mari dacă ai chema o prietenă la tine care să te ajute să te vopsești decât dacă ai merge la salon. Sau, de ce nu, poate se oferă chiar prietenul tău să o facă.
  32. Adu-ți mâncarea de acasă la serviciu
    În medie, o porție de mâncare gătită acasă nu ar trebui să te coste mai mult de 10 – 12 lei. Exceptând orașele foarte mici, în general un meniu de prânz costă cel puțin 18 – 20 lei în orice local. La o diferență de 10 lei pe zi, ai putea pune deoparte minim 200 lei în fiecare lună, doar prin simplul fapt că vii cu mâncarea de acasă.
  33. Asigură-te că frigiderul și congelatorul sunt setate la puterea adecvată
    Adesea, în timpul verii, avem obiceiul de a seta la o treaptă superioară frigiderul, pentru a combate căldura din casă. Lucrul acesta nu va fi necesar și pe timp de iarnă, așa că atunci poți reduce treapta de viteză, pentru un consum mai scăzut de energie electrică și pentru economii mai mari.
  34. Asigură-te că primești toate ajutoarele conform legii
    Spre exemplu, dacă ai un venit net mediu lunar mai mic de 780 lei per fiecare membru al familiei, vei putea aplica pentru ajutorul de stat, oferit în perioada iernii, pentru plata întreținerii. Și există multe astfel de programe, care te-ar ajuta să pui bani deoparte.
  35. Culege singur fructe de pădure
    Îți place să te plimbi prin pădure? De ce să nu transformi asta într-un mod de a economisi bani? Data viitoare când vrei să faci un traseu, ia-ți cu tine un recipient și adună fructe de pădure, precum fragi, mure, afine și bucură-te de gustul delicios și de mulțimea de vitamine cu care acestea vin, fără să dai bani pe ele.
  36. Cumpără biletele cu cât mai multe luni în avans
    Dacă vrei să te bucuri de reduceri cât mai mari, cumpără-ți biletele cu multe luni în avans. Poate chiar și cu un an înainte. În felul acesta, vei face economii de până la 70 sau chiar 80 % din costul vacanței, dacă ai merge fără rezervare.
  37. Cumpără pentru sezonul următor – magazin recomandat
    Adesea, la final de sezon rece sau cald, vor veni perioade de reduceri semnificative, pentru ca magazinele să scape de stocul rămas. Achiziționează atunci și vei avea haine noi anul următor, făcând economii mari.
  38. Cumpără toate piesele auto de pe internet – magazin recomandat
    În ziua de astăzi, oricine poate căuta oferte pe internet. Fie că vrei să îți schimbi cauciucurile, ștergătoarele sau ai nevoie de piese auto ceva mai sofisticate, caută pe internet cele mai bune oferte. Acestea vor avea costuri de achiziție mai mici decât dacă le-ai cumpăra printr-un dealer.
  39. Economisește achiziționând apă la bidoane mari
    Nu are sens să îți cumperi 3 sticle de 0.5 l în timpul excursiilor zilnice. Cumpără de la hipermarket-uri bidoane cât mai mari, umple câteva mici și ia-le într-un rucsac.
  40. Economisește bani conducând econom
    Adoptă un stil de condus econom, fără să bruschezi mașina și renunță la aerul condiționat, care îți va crește consumul cu până la 2 l pe 100 de km și care te va împiedica să pui bani deoparte.
  41. Economisește energie atunci când gătești
    Indiferent dacă ai o plită electrică, ori una pe gaz, vei putea face economii, reducând energia necesară pentru a găti. Iar soluția este una simplă: pune capacul atunci când faci de mâncare. Apa va fierbe mai repede, alimentele se vor găti într-un timp mai scurt, iar aroma se va păstra mai bine.
  42. Economisește recolorându-ți îmbrăcămintea
    Acest sfat funcționează foarte bine cu hainele negre. Dacă observi că încep să își piardă din intensitatea culorii, vei putea adăuga un colorant special în mașina de spălat, iar după uscare, îmbrăcămintea va părea ca nouă. Iar contul de economii îți va mulțumi.
  43. Evită hotelurile pentru a pune bani deoparte
    Există o mulțime de site-uri specializate în închirierea de camere de la persoane fizice, cum ar fi Booking și Airbnb. Prețul unor astfel de cazări este la jumătate, în comparație cu hotelurile clasice, iar condițiile pot fi cel puțin asemănătoare, dacă nu chiar superioare.
  44. Evită închirierea șezlongurilor
    Dacă plănuiești să ai un concediu de 7 zile la mare, achiziționează-ți dintr-un hipermarket o umbrelă, care nu va costa cu mult mai mult față de prețul de închiriere al unui șezlong, pentru o zi, dar pe care o vei putea folosi de fiecare dată când vei merge pe plajă. Astfel, vei economisi mulți bani. Dacă nu vrei să o cari după tine acasă la plecare, doneaz-o cuiva care are nevoie.
  45. Folosește becuri LED – magazin recomandat
    Este drept că prețul de achiziție al lor va fi unul mult mai mare față de un bec normal, însă privește puțin în perspectivă. Pe lângă faptul că nu consumă decât o zecime din energia utilizată de un bec clasic, cele LED vor avea o durată de viață de 30 – 50 ori mai mare. Deci per total vei face economii substanțiale.
  46. Folosește-te cât mai mult de lumina naturală
    Dotează-ți casa cu cât mai multe ferestre, în felul acesta evitând să aprinzi becul pentru perioade prelungite ale zilei.
  47. Ia-ți gustări cu tine în excursii
    Multe dintre cazări vin cu mic dejun inclus. Nimeni nu îți interzice să îți pregătești două sandviciuri de dimineață pe care să le iei cu tine drept gustări pentru masa de prânz, iar astfel vei face economii considerabile.
  48. Ia-ți gustările de acasă
    De câte ori nu ți s-a întâmplat să pleci către munte sau către mare și să ți se facă foame, iar altă opțiune în afară de un sandviș de la benzinărie nu ai avut. Dacă l-ai fi pregătit de acasă, ai fi făcut economii de până la 50 % din prețul de achiziție.
  49. Ia-ți haine de calitate de la magazine second-hand
    Cu toate că nu este valabil pentru toate produsele din astfel de magazine, dar se poate să găsești articole de firmă, excelente din punct de vedere calitativ, ce vor putea fi achiziționate cu un sfert din prețul de raft.
  50. Ia-ți o pungă sau o sacoșă cu tine
    De câte ori nu ți s-a întâmplat să mergi la cumpărături și să uiți să îți iei o pungă la tine? Și uite așa pierzi cel puțin 50 de bani pentru fiecare pungă nou achiziționată. Ca să nu mai vorbim că atunci când ai mai multe lucruri de cărat, o sacoșă trainică te va costa 4 – 5 lei. În plus, aceste recipiente sunt și foarte toxice pentru mediu, iar venind cu ele de acasă ajuți la protejarea naturii.
  51. Împarte-ți hainele înainte de spălare
    Cele mai murdare pune-le deoparte, iar cele ce nu necesită decât o clătire, așează-le separat. Dacă pentru primele va trebui să folosești mai mult detergent și un program de spălare mai fierbinte și îndelungat, care va consuma un volum mare de energie, cele din a doua grupă pot fi clătite pentru 30 de minute la 30 grade, făcând astfel economii.
  52. Interesează-te în legătură cu consumul înainte de a cumpăra mașina
    Chiar dacă un motor mai performant, cu un consum mai mic de carburant se poate să te coste mai mult în primă fază, vei reuși să economisești bani de fiecare dată când ieși cu mașina din parcare și va fi mai rentabil pe termen lung.
  53. Nu cumpăra cărți scumpe despre nutriție, sport și fitness – magazin recomandat
    Cu toate că foarte multe reclame se vor lăuda că produsul prezentat în cartea pe care o promovează este unul nemaiîntâlnit, crede-ne că nu au reinventat ei roata. Toate informațiile respective pot fi găsite pe internet, în diverse articole sau bloguri.
  54. Redu utilizarea aerului condiționat pe timp de vară – magazin recomandat
    Suntem conștienți că acest sfat nu poate fi mereu urmat. Atunci când sunt coduri roșii de căldură, iar afară temperatura se apropie de 40 grade Celsius, tentația de a apăsa pe un buton pentru a răci încăperea este mare. Cu toate acestea, redu pe cât posibil utilizarea aerului condiționat, pentru că este un mare consumator de energie electrică.
  55. Renunță la bijuteriile vechi sau refă-le
    Ai bijuterii vechi pe care nu le mai porți? Fie vinde-le, pentru a-ți mări economiile, ori mergi la bijutier și solicită topirea și remodelarea lor. În felul acesta, vei avea practic niște podoabe noi, la prețuri accesibile.
  56. Renunță la pasiunile scumpe și economisește bani
    Poate că de când erai mic îți place să colecționezi timbre sau monede. Ce mulți nu știu, este că aceste pasiuni se pot dovedi a fi incredibil de scumpe în timp, pentru colecționarii înfocați, care vor articole unice. Economisește bani renunțând, treptat, la ele.
  57. Scoate aparatele din priză
    Știai că anumite aparate, cum ar fi computerul, aerul condiționat, încărcătorul telefoanelor sau diverse conversatoare consumă curent când sunt uitate în priză, chiar și atunci când un sunt utilizate? Dacă vrei să faci economii, asigură-te că le scoți din perete, după utilizare.
  58. Stoarce tot ce poți din recipiente
    Cu siguranță ai observat cum ultimii stropi de ketchup, maioneză sau muștar rămân blocați în cutii, fără să îi poți scoate. Tăind recipientele, vei putea folosi chiar și aceste ultime picături, evitând astfel să cumperi altele noi, până cele vechi nu sunt complet goale.
  59. Albește-ți cămășile cu clor
    Dacă vezi că se îngălbenesc tricourile sau cămășile albe, vei putea folosi clor, pentru a le readuce strălucirea de pe vremea când erau noi. Nu este nevoie să cumperi altele, care îți vor face o gaură în buget.
  60. Alege o temperatură ambientală nu foarte ridicată pe timp de iarnă
    Cu toate că dacă ar fi să te iei după ghidurile nordice, acestea ar indica drept ideală o temperatură ambientală de 18 – 20 grade, noi sugerăm ca aceasta să se regăsească între 20 și 22 grade Celsius. Mai mult de atât și îți vei crește considerabil și consumul de electricitate, cât și cel de gaze. Dacă ești mai friguros, stai cu o pătură pe tine în timp ce te uiți la TV și pune-ți o bluză în casă, în loc de tricou.
  61. Alege perioade din extrasezon
    Spre exemplu, dacă vrei să pleci în concediu și nu știi cum să economisești bani, alege perioadele aprilie – iunie sau octombrie – noiembrie. Atunci prețul cazărilor va fi cel mai mic.
  62. Alege-ți hobby-uri ieftine
    Sigur că mulți dintre noi se visează parașutiști sau șoferi de coastă, însă dacă vrei să faci economii, ar fi bine să îți alegi hobby-uri ceva mai la îndemână. Mergi cu prietenii și plimbați-vă prin parcuri, pe munte, ori la pescuit, spre exemplu.
  63. Cele mai scumpe articole de copii nu sunt neapărat și cele mai populare
    De multe ori ni se întâmplă să ne îndrăgostim pur și simplu de anumite jucării, seturi de creioane sau mașinuțe. Ne gândim să le cumpărăm și că cei mici le vor aprecia pentru calitatea cu care vin, însă nu de puține ori ni se întâmplă ca aceste alegeri ale noastre să fie indiferente pentru copii, iar ei să prefere tot ursulețul vechi și ponosit cu care s-au obișnuit.
  64. Compară ofertele diverselor companii de telefonie
    Înainte de a alege spre care dintre marile companii de telefonie mobilă să te îndrepți, ar fi bine să vezi exact care sunt opțiunile pe care le-ai avea la dispoziție și la câți bani, pentru fiecare dintre ele.
  65. Evită să folosești meșteri, pe cât posibil
    Știi cum este vorba românului „nimeni nu s-a născut învățat”. Iar dacă nu încerci, în mod cert nu vei reuși. Nu spunem acum să faci totul singur prin casă, dar lucrurile ceva mai mici, cum ar fi vopsirea pereților, înlocuirea ferestrelor, fixarea cornizei și multe altele pot fi făcute de către tine, împreună cu unul – doi prieteni.
  66. Evită spălarea prea deasă a hainelor
    Nu spăla un tricou dacă l-ai purtat doar o oră. Bagă la spălat hainele care miros sau care sunt murdare, făcând în felul acesta economie de apă, energie, detergent, dar păstrând și pentru un timp mai îndelungat culoarea îmbrăcămintei.
  67. Folosește coduri promoționale la achiziții online
    Din când în când, vei primi coduri promoționale în newsletter-ul unora dintre magazine. Folosește-te de ele pentru a te bucura de economii suplimentare.
  68. Folosește pungile achiziționate drept saci de gunoi
    Cu siguranță și tu, ca toate persoanele pe care le cunoști, ai un sertar plin de pungi, pe care le-ai achiziționat atunci când mergeai la cumpărături fără ceva în care să cari produsele achiziționate. Ei bine, utilizându-te drept saci de gunoi, nu doar că le vei revalorifica, dar vei câștiga și spațiul de depozitare în care acestea au fost uitate.
  69. Găsește o locuință mai ieftină
    O bună parte a salariului nostru lunar se duce pe chirie. Dacă vrei să faci economii mai mari, poți căuta și cu siguranță vei găsi oferte mai avantajoase pentru tine din punct de vedere financiar.
  70. Găsește versiuni gratuite ale programelor PC
    Atenție, cu acest sfat nu încurajăm nicicum pirateria, a nu se înțelege greșit. Dar fiecare program pe care în mod normal ar trebui să dai bani, pentru a te bucura de serviciile lui, va avea cel puțin una sau poate chiar mai multe variante asemănătoare cu el, complet gratuite, ce vor putea fi descărcate, legal, de pe internet.
  71. Ia-ți cafeaua de acasă – magazin recomandat
    În cazul în care job-ul la care lucrezi nu dispune de un aparat de făcut cafea, ar fi bine să îți pregătești singur această licoare magică înainte să pleci spre serviciu și să o iei într-un termos. Te sfătuim să renunți la a achiziționa variantele acelea de la automate, care costă 1 leu sau 1.5 lei. Crede-ne că dacă ai vedea cum se face mentenanța unui astfel de dispozitiv și cât de „curat” este înăuntru, te-ai gândi de două ori înainte de a bea ceva de acolo.
  72. Împrumută cărți în loc să le cumperi
    Copiii iubesc să audă povești citite de părinții sau bunicii lor. Dar dacă vrei să faci economii, fă-ți un abonament la bibliotecă și alege să împrumuți cărțile, în loc să le cumperi.
  73. Izolează-ți bine casa
    O locuință neizolată termic va consuma cu până la 50 % mai multă energie pentru a menține o temperatură confortabilă, atât în timpul iernii, cât și pe timp de vară. Deci, pentru a-ți spori economiile, izolează-ți casa.
  74. Multe dintre haine pot fi spălate la 30 grade
    Chiar dacă se poate ca pe etichetă să scrie că este indicat să le speli la 40 grade, ele vor ieși exact la fel de curate și la 30, doar că vei reduce considerabil consumul de electricitate și vei face economii.
  75. Nu arunca mâncarea la gunoi
    Doar pentru simplul fapt că nu ai putut termina acum de mâncat tot ceea ce ți-ai gătit, asta nu înseamnă că această mâncare nu va fi bună pentru mai târziu sau chiar pentru a doua zi. Pune-o într-o caserolă și încălzește-o data viitoare când îți este foame. Te-ai săturat de gustul respectiv? Introdu caserola în congelator și scoate-o atunci când îți va fi foame și nu vei avea chef sau timp să gătești.
  76. Nu cumpăra filme
    Dacă îți place să te uiți la filme, fie apelează la operatorul tău TV și aplică pentru a avea în grila de programe canale dedicate distribuirii filmelor, ori fă-ți un abonament pe un site de streaming video, costurile lunare fiind net inferioare celor pe care le-ai plăti să cumperi cd-urile cu filmele respective.
  77. Nu închiria mașini
    Pe lângă prețul de închiriere, va mai trebui să iei în calcul și costul carburantului, taxele de drum și parcările, care în marile orașe europene vor fi foarte scumpe. Spre exemplu, în Bruxel, o oră de parcare în centru poate trece de 5 Euro, iar în București, mai nou, va fi 5 lei pentru 30 de minute.
  78. Nu utiliza hota, dacă nu este cazul
    De multe ori, dăm drumul la hotă când gătim, cu toate că odată masa gata, mâncăm într-o altă cameră, nu în bucătărie. În cazul acesta, simpla deschidere a geamului ar fi suficientă pentru a evacua mirosul și fumul, iar hota nu ar face altceva decât să consume inutil energie electrică.
  79. Petrecerile acasă sunt mai ieftine
    Cu siguranță ai prefera să ieși cu amicii în cele mai de fiță cluburi, însă acolo doar intrarea te va costa cel puțin 50 lei. Cu banii respectivi, îți iei o sticlă de alcool și te poți distra, acasă, până dimineață.
  80. Profită de ofertele de BLACK FRIDAY
    Evenimentul care în general începe pe la jumătatea lui noiembrie și care continuă până spre finalul lunii, vine cu niște reduceri semnificative de preț, în mare parte a ariilor de interes: îmbrăcăminte, electronice, electrocasnice și multe altele. Dacă te-ai decis asupra unui televizor sau a unui telefon mobil, mai așteaptă câteva luni și bucură-te de reduceri de până la 80 % din prețul de pornire.
  81. Rezervă-ți din timp atât zborurile, cazările, dar și biletele de intrare – link recomandat
    Multe persoane se gândesc să achiziționeze din timp zborul și cazarea, dar nu iau în calcul și biletele de intrare de la diverse obiective pe care doresc să le viziteze. Și acestea, luate cu câteva luni înainte, vor avea reduceri semnificative, rezultând bani economisiți.
  82. Strânge-ți toate facturile și chitanțele lunare
    Dacă vrei să îți faci un buget lunar, cel mai bine ar fi ca preț de câteva luni să strângi toate facturile și chitanțele. La final, fă-ți un tabel și vezi pe ce se duc veniturile tale și vezi exact ce ai putea reduce și cum să economisești bani.
  83. Uită de produsele scumpe de curățat
    Adesea, cremele banale pe care le utilizau părinții noștri vor funcționa exact la fel, dacă nu chiar mai bine decât variantele mai nou apărute și mai scumpe.
  84. Verifică-ți toate hainele și vezi ce mai porți
    De cele mai multe ori, 5 perechi de blugi, 2 de pantaloni și 10 tricouri sunt mai mult decât suficiente, pentru un bărbat. Dacă observi că ai multe haine pe care nu le utilizezi, dar care sunt în stare bună, vinde-le la second-hand.
  85. Vinde-ți hainele vechi – link recomandat
    Astfel, vei face loc celor noi și vei și avea niște fonduri suplimentare de care te vei putea ajuta.
  86. Ai grijă ce băuturi cumperi
    Cu toate că este ușor de zis „renunță la alcool”, suntem conștienți că o bere sau un pahar de vin din când în când nu au omorât pe nimeni. Ai grijă, însă, la ce băuturi cumperi. De multe ori vei putea găsi sticle de vin mai mult decât acceptabile calitativ, la prețuri ce nu depășesc 15 – 16 lei. Același lucru se aplică și pentru bere, cu avantajul acelor sticle de plastic ce vin cu cantitate mai mare față de cutiile clasice.
  87. Ai grijă mai mare de îmbrăcămintea cea mai bună – magazin recomandat
    Dacă ai reușit să îți iei câteva cămăși mai de calitate, păstrează-le pentru ocazii ceva mai speciale și nu le purta la fiecare ieșire la cafea.
  88. Cumpără computere second-hand – magazin recomandat
    Dacă PC-ul tău s-a învechit, cumpără-ți altul, mai modern. Dar alege magazinele second-hand, care vor veni cu prețuri imbatabile, ajutându-te să faci economii considerabile.
  89. Economisește cu ajutorul zborurilor low-cost
    Desigur, dacă ai vrea să călătorești spre Statele Unite, un bilet de avion low-cost ar fi imposibil de găsit. Dar până în Italia, Franța, Spania, vei avea o mulțime de opțiuni. Este drept că poate nu ai aceleași condiții ca în cazul zborurilor de linie, dar pentru două ore poți sta și fără sandviciul caracteristic liniilor aeriene mari.
  90. Evită întotdeauna achizițiile din impuls
    Aplică regula celor trei zile, pentru achizițiile ceva mai scumpe. Alege produsul preferat, introdu-l în coșul de cumpărături online, apoi lasă-l acolo preț de trei zile, timp în care reflectă dacă merită să cheltui sau nu banii respectivi. Dacă tot consideri că da, atunci poți spune că într-adevăr ai nevoie de el.
  91. Evită produsele semipreparate
    Este drept că îți va fi foarte ușor să pui la cuptorul cu microunde o astfel de „mâncare”, iar în 5 minute să ai masa gata. Din păcate, costurile unei pizza sau al unui burger semipreparat vor fi și cu 50 % mai mari decât dacă le-ai fi făcut tu în casă.
  92. Fă ca Salma Hayek
    Frumoasa actriță a dezvăluit că secretul tenului ei perfect este că nu se spală pe față dimineață. Ea consideră că uleiurile naturale produse de tenul nostru în timpul nopții sunt foarte benefice. Și se pare că tehnica ei chiar funcționează. Astfel vei face economii de bani pe care altfel i-ai cheltui pe creme de hidratare.
  93. Fă-ți duș în loc de baie dacă vrei să economisești
    O singură baie, ar putea echivala cu 3 sau 4 dușuri, în ceea ce privește consumul de apă caldă și curent. În timp ce te speli, oprește apa atunci când te săpunești, reducând mai mult consumul.
  94. Folosește consumatoarele mari noaptea
    În funcție de tipul de contract pe care îl ai cu firmele de distribuție al energiei electrice, se poate ca pe timp de noapte prețul per Kw să fie mai mic decât pe timp de zi. Dacă este cazul, folosește marile consumatoare, precum mașina de spălat sau uscătorul de rufe, noaptea, dacă vrei să economisești bani.
  95. Învață să îți faci singur revizia periodică
    Cu siguranță știi că, indiferent dacă circuli cu mașina sau nu, o dată la un an va trebui să schimbi filtrele și uleiul. Dacă nu deții un autovehicul foarte sofisticat, această operațiune va fi una pe care o vei putea efectua și singur în fața casei, cu puțin ajutor oferit de câteva videoclipuri de pe internet. Ce te rugăm este să nu arunci uleiul vechi, ci să îl duci la centre de colectare, pentru ca este foarte toxic pentru mediu.
  96. Investește într-un senzor de lumină – magazin recomandat
    Nu are nici un sens să lași în permanență, toată noaptea, becul din curte sau din fața apartamentului aprins. Cu ajutorul unui senzor de lumină, acesta se va aprinde doar când va depista mișcare, tu economisind bani pe factura electrică.
  97. Nu spăla niciodată prea puține haine
    Dacă nu ai suficiente lucruri pe care să le speli, pentru a umple mașina, mai așteptă o zi sau două.
  98. Repară tot ce poți singur
    Să pui o priză, să schimbi un bec sau să fixezi un corp de iluminat nu sunt treburi foarte grele. Le poți face singur sau poți cere ajutorul unui prieten, vecin etc. Evită să apelezi la un profesionist până nu este absolut necesar.
  99. Spală-ți mașina când este murdară
    Vei face economie reducând riscul apariției ruginii, defecțiune care costă ceva pentru a fi remediată.
  100. Stinge televizorul atunci când nu te uiți la el
    De multe ori ni se întâmplă ca atunci când mergem să facem o baie sau să gătim, să lăsăm televizorul mergând în camerele în care nu stăm. Stingându-l, vei scădea factura la curent.
  101. Stinge-ți computerul de fiecare dată
    Nu doar că nu vei mai auzi sursa sau cooler-ul în timpul nopții, dar și factura de electricitate va fi mai mică.
  102. Antrenează-te acasă
    Că tot veni vorba despre sala de fitness, există o mulțime de persoane care reușesc să aibă rezultate uimitor de bune, antrenându-se acasă. Vei găsi pe internet o mulțime de filmulețe ce te vor ajuta să execuți corect exercițiile și vei face economii lunare considerabile.
  103. Citește știrile pe internet
    În ziua de astăzi, poți găsi toate știrile care te interesează la un click distanță, gratuit. Așa că economisește banii pe care îi dai lunar pe abonamentul la ziar.
  104. Copiii mici iubesc să deseneze și să se joace cu cuburi
    Așa că renunță la a cumpăra cadouri scumpe și mergi pe variante clasice, la îndemână.
  105. Cumpără haine second-hand pentru copii
    După cum prea bine știi, hainele de copilași pot fi utilizate pentru maxim 5 – 6 luni, după care rămân mici și nu mai pot fi folosite. Dacă vrei să economisești bani, alege să vizitezi magazinele second-hand, unde vei putea găsi hăinuțe foarte frumoase, la prețuri de multe ori modice.
  106. Cumpără produse de curățat, la ofertă – magazin recomandat
    Indiferent de cantitatea în care vin. De cele mai multe ori, cu cât ambalajul va fi mai mare, cu atât prețul per kg va fi mai mic. Iar cele mari au și cele mai multe oferte, în perioada de reduceri, astfel că te vor ajuta să pui deoparte și mai mulți bani.
  107. Cumpără-ți un set de gantere și antrenează-te acasă – magazin recomandat
    Dacă îți place să ridici greutăți, dar vrei să faci și ceva economii, poți alege să cumperi un set de gantere, care nu costă mai mult decât ai da pe două luni de abonament la o sală normală, dar de care te vei putea folosi ani la rând.
  108. Dacă ai un portbagaj de plafon, scoate-l când nu ai nevoie de el
    Astfel, vei reduce consumul de combustibil cu peste 1 – 2 litri pe 100 km, mărindu-ți contul de economii.
  109. Economisește alegând biciclete second-hand pentru copii
    Visul oricărui băiețel este să meargă pe bicicletă. Din păcate, achiziția uneia noi se poate dovedi o cheltuială inutilă, pentru că există riscul de a nu-i plăcea ciclismul, odată ce se apucă de el, plus că în maxim un an, modelul îi va fi prea mic pentru dimensiunile la care va ajunge. Modelele de biciclete second-hand vor fi și cu 50 – 60 % mai ieftine față de cele noi.
  110. Economisește prin a-ți culege singur ciupercile
    De ce să nu culegi și niște ciuperci, dacă tot mergi pe munte? Trebuie să ai grijă, totuși. Dacă nu cunoști soiurile care nu sunt otrăvitoare, nu le mânca până când nu întrebi o persoană experimentată dacă sunt sau nu comestibile.
  111. Economisește prin alegerea fructelor și a legumelor cele mai ieftine
    Adesea se poate întâmpla ca dacă mergi la un magazin să cumperi roșii, să vezi că prețul lor s-a mărit de la o zi la alta cu câțiva lei per kilogram. Acest fapt se datorează costurilor diferite la care produsele au fost achiziționate de către comerciant. Dar dacă vezi că produsul tău preferat s-a scumpit, poți alege oricând un alt fruct sau legumă. Roșii prea scumpe? Fă o salată verde cu castraveți pentru cină.
  112. Evită băile lungi
    Știm că sunt incredibil de plăcute și de relaxante, dar ele consumă și foarte multă energie. Becul din baie trebuie să stea aprins pentru o perioadă mai îndelungată, apa necesară umplerii căzii va costa mai mult, ca să nu mai vorbim că din când în când va trebui și reîncălzită.
  113. Fă tu propriile jucării
    Orice se poate transforma într-o jucărie: o șosetă umplută cu puțin material devine o păpușă, o bucată de lemn poate fi transformată într-un cub. Îți trebuie doar puțină imaginație.
  114. Fă-ți abonament la bibliotecă în loc de ziar
    Dacă vrei să fii mereu la curent cu ce se întâmplă, renunță la abonamentul de la ziar, care îți oferă informații limitate și fă-ți unul la bibliotecă. Nu doar că vei putea citi cele mai noi cărți scoase pe piață, dar te vei putea conecta de pe computerele lor și pe internet, pentru a citi cele mai noi știri.
  115. Folosește cât mai mult emailul
    În loc să trimiți scrisori, telegrame sau recomandate, folosește pe cât se poate emailul. Aproape toate persoanele și deja și unele dintre instituțiile statului dispun de poște electronice, iar tu nu doar că vei economisi bani, dar vei ajuta și natura, reducând consumul hârtie.
  116. Lipește-te de colegii de la muncă și economisește banii pe transport
    Dacă ai colegi ce stau aproape de tine sau al căror drum spre muncă trece prin dreptul locuinței tale, încearcă să-i convingi să te ia și pe tine în drumul lor spre birou și să împărțiți costul pe transport, amândoi economisind bani în felul acesta.
  117. Mergi pe bicicletă pentru a economisi mulți bani – magazin recomandat
    Variantă mai bună decât un abonament la mijloacele de transport în comun o reprezintă o bicicletă. Este drept că prețul de achiziție al unui model bun va depăși 800 sau poate chiar 1000 lei, însă odată cumpărată, gândește-te la toți banii economisiți lunar pe care i-ai cheltui altfel pe abonamente sau combustibil. Ca să nu mai discutăm de beneficiile pe care pedalatul le are asupra sănătății.
  118. Nu cumpăra niciodată ultimul model de mașină
    În mod cert deja știi celebra frază ce susține că de cum ai ieșit cu mașina pe porțile showroom-ului auto, prețul acesteia a scăzut automat cu până la 20 %. Ei bine, dacă vrei să faci economii, nu achiziționa ultimul tip de mașină.
  119. Nu îți face abonament la o sală de fitness scumpă
    Nu prețul abonamentului contează, ci dedicarea și voința ta. Așa că alege varianta cea mai accesibilă și apropiată de casa ta, dacă vrei să și pui bani deoparte atunci când te antrenezi.
  120. Renunță la scutece cât de repede se poate
    Nu doar că vei face economii de banii pe care altfel i-ai da pe scutece, dar cu cât învață să meargă la oliță mai devreme, cu atât va fi mai ușor să îl dai la creșă, scăpând de costul angajării unei bone.
  121. Scoate măcar o dată sau de două ori pe lună autoturismul din parcare
    Dacă vrei să eviți stricarea mașinii din cauza staționării îndelungate, ar fi bine ca aceasta să fie utilizată cât mai des cu putință.
  122. Tunde-ți singur părul, dacă se poate – magazin recomandat
    Bineînțeles că dacă ai o frizură deosebită, lucrul acesta se poate dovedi ceva cam complicat. Însă dacă îți place să fii tuns foarte scurt, de ce să nu îți cumperi o mașină și să te faci singur, economisind banii dați la frizer.
  123. Umple-ți rezervorul atunci când găsești o ofertă bună
    Unele benzinării vor avea anumite reduceri de prețuri în week-end. Sau poți alege, dacă stai aproape de graniță, să faci o vizită la vecini o dată la câteva săptămâni și să îți faci plinul de acolo, prețul combustibilului fiind mai mic.
  124. Verifică presiunea pneurilor
    Cu cât roțile sunt mai dezumflate, cu atât vor consuma mai mult combustibil pentru fiecare kilometru parcurs.
  125. Verifică toate abonamentele pe care le ai
    Deții un abonament la o revistă pe care nu o mai citești? Sau plătești lunar să mergi la sala de forță cu toate că nu ajungi decât de două sau trei ori în intervalul setat? Renunță la ele și pune deoparte banii respectivi.
  126. Deschide-ți un cont de economii
    Cea mai sigură variantă de a pune bani deoparte este de a deschide un cont de economii.
  127. Ai o cameră goală în casă?
    Ai cumva o cameră în casă pe care nu o folosești sau unde ții aruncate haine? Ei bine, fă puțină ordine în ea și închiriaz-o, iar banii depune-i într-un cont de economii.
  128. Citește bine meniurile
    Spre exemplu în unele stațiuni din Italia, simpla așezare la masă te va costa 3 Euro, fără să consumi nimic. Este o taxă locală, ce poate fi găsită în mare parte a restaurantelor. Așa că verifică meniurile de la intrarea în localuri, înainte de toate, pentru a nu avea surprize.
  129. Nu mai fuma, pentru economii serioase
    Dacă nu ai trăit într-o peșteră în ultimii 30 de ani, cu siguranță știi cât de dăunător poate fi fumul de țigară. Mai mult decât atât, cum acest articol nu se referă la sănătatea ta, ci la sănătatea finanțelor tale, trebuie să fii la curent cu prețul destul de ridicat pe care îl plătești pentru fiecare pachet de țigări. Dacă fumezi un pachet de țigări pe zi, 18 lei x 30 zile = 540 lei ai putea avea suplimentar în buzunar, la final de lună.
  130. Ai grijă de dinții tăi – link recomandat
    Nu degeaba toate reclamele ne spun să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi. Costul reparării ulterioare a dinților stricați va fi foarte ridicat, așa că ar fi bine să evităm, pe cât se poate, carierea acestora.
  131. Alege produsele din spatele raftului
    Te-ai săturat ca toate conservele pe care le cumperi să îți expire după câteva luni? Ori caserola de carne abia achiziționată să expire în două zile? Ei bine, toate produsele care sunt puse spre fața raftului vor avea termenul de valabilitate mai scurt, față de cele din spate. Este o tactică folosită de managementul magazinelor, pentru a nu li se strica marfa pe etajere. Achiziționând produse situate mai în spate, vei economisi bani prin faptul că acestea nu vor mai expira până când vei apuca să le consumi.
  132. Alege un pachet TV mai ieftin
    Nu vrei să renunți la abonamentul TV, pentru că te mai uiți din când în când la știri, ori la un meci din Campionatul Național. Dar nu are nici un sens să achiți lunar și pachetul Discovery și cel HBO, dacă chiar nu dai niciodată pe canalele respective. Așa că alege un pachet mai ieftin, punând deoparte diferența de bani.
  133. Cumpără mâncare locală de la supermarketuri
    Bineînțeles că atunci când vizitezi un loc străin, dorești să încerci mâncărurile locale. Dar cum să economisești bani și să testezi gastronomia zonei? Cumpărând mâncarea de la supermarket și evitând în felul acesta adaosurile mari ale restaurantelor.
  134. Cumpără-ți încălțări de calitate pentru a face economii – magazin recomandat
    Noi, românii, avem o vorbă: „Sunt prea sărac pentru a mă îmbrăca prost”. Și dacă te gândești, mai bine îți iei o pereche de pantofi sport de 200 lei, dar care să te țină un an și ceva sau doi, decât să dai 50 lei pe o pereche pe care să trebuiască să o schimbi în trei luni.
  135. Fa-ti un cont de economii din timp
    Cel mai probabil vei dori să îți dai copilul la o facultate bună, care se poate să nu fie în orașul în care locuiești. Dacă vrei să ai banii necesari atunci când cel mic va pleca la studii, începe să faci economii în acest scop încă de la primele luni, de după naștere.
  136. Nu face cumpărături atunci când îți este foame
    Când mergem la piață înfometați, vom pofti după orice. Din această cauză, ne vom trezi că ajungem la casă cu coșurile pline, când de fapt noi ieșisem să cumpărăm niște mezeluri, să ne facem un sandviș. Evitând să facem aprovizionarea când ne este foame, reducem riscul de a achiziționa mâncare din impuls, deci vom economisi bani.
  137. Nu mânca des la restaurant
    Restaurantele în orașele dezvoltate sunt adesea foarte scumpe. Chiar și la noi în țară, dacă dorești să iei o cină romantică, vei plăti cel puțin 150 – 200 lei, iar în restul Europei o astfel de experiență ar putea costa chiar și dublu. Dacă vrei să economisești bani, ar fi de preferat să stai departe de astfel de localuri.
  138. Alege brand-uri proprii
    Majoritatea hipermarketurilor vin cu produse marcă proprie. Cu toate că acestea nu sunt fabricate efectiv de ei, ele sunt ambalate și livrate în regie proprie și pot fi găsite doar în lanțurile respective. De cele mai multe ori, calitatea unor astfel de articole va fi asemănătoare sau poate chiar superioară unor branduri deja cunoscute. În schimb, prețul va fi adesea net inferior, redus chiar și cu 50 %.
  139. Alege să mergi cu mașina personală
    Desigur că lucrul acesta nu va fi rentabil dacă plănuiești să ajungi în Marea Britanie, dar o excursie până în Budapesta se poate să iasă mai avantajos pentru tine și cei trei prieteni ai tăi dacă ați merge cu mașina decât cu avionul.
  140. Alimentează-ți automat contul de economii
    Cumva ai reușit să îți deschizi un cont de economii, dar nu ajungi să pui nici un ban lunar în el, pentru că, într-un mod sau altul, cheltui tot salariu? Alege ca, o dată pe lună, imediat după intrarea remunerației, să îți fie transferată automat o sumă de bani din contul de debit în cel de economii.
  141. Bea cafea simplă atunci când mergi la o cafenea
    De multe ori, aceasta va fi mai ieftină cu câțiva lei în comparație cu un Cafe Latte, Espresso sau Cappucino.
  142. Compară prețurile înainte de a cumpăra ceva
    Există câteva site-uri de specialitate, care se ocupă fix cu compararea prețurilor articolelor în diverse magazine. Folosindu-te de serviciile lor, vei știi cu siguranță că ai luat cea mai bună alegere în ceea ce privește economiile tale.
  143. Creează-ți un buget și economisește cu ajutorul lui
    După ce ai văzut cam cum cheltui banii lunar, stabilește-ți un buget în care să te încadrezi, setându-ți totodată o sumă minimă pe care să o economisești, la fiecare salariu.
  144. Cumpără orezul și pastele în ambalaje mari – magazin recomandat
    În felul acesta, vei economisi sume semnificative la prețul per kilogram, comparând cu ambalajele mici, de două persoane, al acelorași produse.
  145. Economisește alegând același furnizor pentru energie electrică și gaze
    De când s-a liberalizat piața energetică în România, au intrat în joc mai multe firme de distribuție. Unele dintre ele oferă la pachet, atât energie electrică, cât și gaze naturale, cu un preț lunar redus cu până la 10 % pentru fiecare dintre cele două servicii.
  146. Economisește bani cu ajutorul acțiunilor – link recomandat
    Finalmente, vei reuși să aduni sume anuale mult mai frumoase dacă te decizi să îți investești economiile în acțiuni. Ai grijă, totuși, că pentru astfel de investiții este nevoie de multe informații și există oricând și riscul de a pierde sume importante de bani.
  147. Fă o săptămână la preț redus
    Alege ca o săptămână pe lună să cumperi doar produse care au prețul redus. De la alimente, la detergent, fă tot posibilul ca toate articolele pe care le iei să fie cele mai ieftine de pe piață, chiar dacă puțin mai slabe calitativ față de ce ești obișnuit. Vei vedea că sumele din contul de economii vor crește.
  148. Folosește-te de internet
    Prețurile articolelor de pe internet vor fi de foarte multe ori mai mici decât cele din magazinele de desfacere.
  149. În extrasezon biletele de intrare sunt mai ieftine
    Economisește bani mergând în concediu în extrasezon. Atât la muzee, cât și la celelalte atracții turistice vei cheltui mai puțin pe biletele de intrare.
  150. Compară și cumpără din mai multe magazine
    Trebuie să recunoaștem că, indiferent care ar fi hipermarketul nostru preferat, prețurile la anumite produse vor fi mai mici în alte magazine. Așa că, înainte de a te apuca să cumperi tot ce ai nevoie dintr-un singur loc, compară pe site-urile oficiale ale principalelor marketuri din zona ta, și vezi ce produse au prețul cel mai mic și unde.
  151. Cumpără fructe de pădure congelate, în detrimentul celor proaspete
    Cu toții știm cât de benefice sunt fructele de pădure. Din păcate, așa cum probabil ai observat și singur, prețul cu care vin per kilogram este unul destul de piperat. Cel puțin atunci când le achiziționezi în variantă fresh. Dacă alegi fructe de pădure congelate, vei avea surpriza de a economisi până la 50 % din banii pe care i-ai da pe varianta proaspătă.
  152. Cumpără produse pentru o perioadă mai lungă de timp
    Cu toții știm că atunci când cumpărăm cantități mai mari, de regulă prețul per produs individual scădea față de cel pe care l-am plăti când am cumpăra un singur articol. Această regulă se aplică la majoritatea produselor, indiferent că vorbim despre scutece de copii, ori despre mâncare, așa că orientează-te mereu către cutiile mari.
  153. Dacă vrei să iei un împrumut, alege un credit fără dobândă – link recomandat
    Cu toate că nu vei plăti decât ceea ce împrumuți atunci când accesezi un credit fără dobândă, dacă depășești perioada de rambursare (care nu va fi mai mare de 30 de zile) vei fi taxat cu comisioane penalizatoare destul de mari.
  154. Economisește alegând împrumuturi pe termen scurt – link recomandat
    Dacă vrei să iei un credit ceva mai mare, ar fi de preferat să îți calculezi foarte bine perioada de rambursare. Cu cât aceasta este mai lungă, cu atât și dobânzile plătite vor fi mai mari.
  155. Fă economii apelând la mijloace de transport în comun
    Înainte de a vizita orașe noi, uită-te pe harta mijloacelor de transport în comun și folosește-le pe acelea atunci când te deplasezi dintr-un loc în altul. Vei face mari economii în felul acesta, taxiurile fiind extrem de scumpe în marile metropole europene.
  156. Fă-ți o listă și ține-te de ea pentru a economisi bani la cumpărături
    De preferat ar fi ca lista să fie făcută acasă, în tihnă și să se scrie în ea toate produsele, atât alimentare cât și nealimentare, care ne trebuie. Iar aspectul cheie este să te ții de tabelul respectiv. În special dacă mergi în hipermarket-uri. Articolele din aceste magazine sunt așezate strategic, iar promoțiile făcute în așa fel încât să îți atragă atenția și să te facă să cumperi impulsiv, mai mult decât ai avea nevoie.
  157. Ia-ți apa de acasă
    Suntem conștienți că, în special dacă stai într-un oraș mare din România, apa potabilă de la robinet nu este chiar atât de băubilă cum ar trebui să fie. Deci, cel mai probabil, deja cumperi bidoane de 5 sau 10 litri, pentru acasă. Sfatul nostru este ca de fiecare dată când ieși din casă, în special în perioada aprilie – octombrie, când este cât de cât cald afară, să iei după tine o sticlă de un litru cu apă, preventiv. Vei economisi mulți bani față de cât ai cheltui dacă ai cumpăra sticle la 0.5 litri, atunci când îți este sete.
  158. Începe luna prin a încasa bani și închei-o prin plata facturilor
    Regulile economice ne spun că este ideal, dacă se poate, ca toate veniturile să ne fie livrate în prima parte a lunii, iar plata facturilor să fie amânată până pe finalul acesteia, astfel încât să avem un control exact al fluxului monetar.
  159. Nu achiziționa haine doar de dragul de a le avea
    Așa cum a mai fost amintit, nu îți vor trebui extrem de multe articole de îmbrăcat. Așa că nu risipi banii economisiți pe produse inutile.
  160. Nu bea în oraș
    Peste tot unde te-ai plimba, costul alcoolului în localuri va fi unul ridicat. Dacă vrei ca la final de zi să te bucuri de o bere sau de un pahar de vin, cumpără băuturile de la supermarket și consumă-le la locul de cazare. Vei ieși mult mai ieftin.
  161. Nu plăti cu cardul când ești plecat din țară
    În funcție de banca la care ai deschis contul, pe lângă faptul că vei pierde câțiva lei din cauza parității rele pe care o vei primi atunci când achiți cu cardul, se poate ca anumite instituții să perceapă și ceva comisioane pentru plăți internaționale. Interesează-te înainte să pleci.
  162. Renunță la alcool pentru economii semnificative
    Cu siguranță ai auzit acest sfat și la televizor și la medicul de familie. Ei bine, iată că ți-l dăm și noi. Alcool-ul este foarte scump. Adesea, din cauza accizelor care se duc către stat, vei plăti o mulțime de bani pentru această licoare magică, bani pe care îi vei regreta a doua zi dimineață.
  163. Renunță la sucuri și la fresh-uri
    În primul rând, băuturile carbogazoase și fresh-urile vin cu o cantitatea foarte mare de zahăr, iar cele light conțin aspartam, care este un compus chimic destul de periculos pentru oameni. În plus, banii cheltuiți pe astfel de băuturi sunt practic irosiți. Pentru hidratare, apa este sfântă.
  164. Uită-te la prețul per kilogram
    De cele mai multe ori, atunci când achiziționăm un articol, ne uităm la prețul ambalajului în care se află. Dar acest lucru este oarecum greșit. Dacă vrem într-adevăr să facem o comparație și să alegem cel mai ieftin produs, ar fi bine să analizăm prețul per kilogram și să ne orientăm după el, nu după ambalaj.
  165. Urmărește ofertele pentru economii considerabile – link recomandat
    În fiecare zi, dacă vei căuta, vei găsi oferte de reduceri de prețuri, la diverse magazine. Ei bine, poți profita de aceste oportunități și să îți cumperi anumite articole, la prețuri ceva mai mici, doar urmărind atent perioadele de campanie.
  166. Achiziționează jocuri PC second-hand
    De câte ori nu ți s-a întâmplat să plătești 200 lei pentru un joc, numai pentru a-l termina după o săptămână, pentru ca apoi să nu te mai atingi de el? La fel ca tine sunt foarte multe persoane și vei putea achiziționa de la ei jocuri mult râvnite de tine, făcând economii de până la 50 % din prețul jocului nou. Vei putea și tu vinde jocurile tale, odată ce te-ai săturat de ele.
  167. Anulează-ți abonamentul de telefon fix
    Fii sincer, de când nu ai mai ridicat receptorul telefonului fix pentru a suna pe cineva? Iar persoanele care te apelează pe tine sunt în mare parte comis-voiajori. Deci renunță la acest abonament și economisește banii respectivi.
  168. Apelează cât mai mult la rude
    Știm să ai prefera să fii în permanență lângă cel mic atunci când crește. Din păcate, lucrul acesta nu este posibil și, mai devreme ori mai târziu, va trebui să te reîntorci la muncă. Adesea, costurile angajării unei bone vor fi foarte ridicate. Pentru a pune acești bani deoparte, apelează la părinți, bunici etc. Ei vor fi foarte încântați să aibă grijă de copilul tău, cât timp tu ești la job.
  169. Apelează la pachete de servicii
    Spre exemplu, în loc să ai un abonament la telefonie, unul de internet și altul la televiziune, vorbește cu un distribuitor specializat și solicită o ofertă pentru toate aceste trei servicii. În mod cert vei observa o scădere a platei lunare de până la 20 – 30 %.
  170. Aprinde doar câte un bec deodată
    Leagă lustrele în așa fel încât să poată fi aprinse becurile pe rând și nu toate deodată. Poate că nu vei avea nevoie chiar de fiecare dată ca cele 10 becuri să stea luminate.
  171. Atunci când cumperi un telefon mobil, nu alege cea mai nouă variantă – link recomandat
    Dacă la firmele mari, cele mai noi dispozitive de genul acesta costă de multe ori peste 3000 lei, pentru produsele de anul trecut vor avea un preț redus cu până la 1000 lei, în condițiile în care, în ceea ce privește performanțele, lucrurile vor fi asemănătoare.
  172. Compară oferta companiilor furnizoare de energie electrică
    Recent s-a liberalizat și la noi piața energiei electrice. Astfel că în prezent vei putea negocia prețul la care achiziționezi astfel de servicii. Cu toate că diferențele sunt de doar câteva procente, acestea se pot aduna în timpul anului, așa că verifică atent ofertele diverselor companii.
  173. Contactează mai multe service-uri, când mașina este stricată
    Așa cum îți sugerăm să faci și înainte de a alege un credit rapid, la fel ar fi bine să procedezi și înainte de a-ți băga mașina într-un service. Pentru a fi sigur că alegi oferta cea mai bună de preț, interesează-te la mai multe ateliere cam cât te-ar costa reparația și optează pentru varianta ce te avantajează mai tare.
  174. Economisește bani printr-o întreține bună a mașinii – link recomandat
    Cu toate că adesea suntem obișnuiți să spunem „lasă că merge și așa”, când vrei să economisești bani, lucrurile ar trebui să fie fix invers, în special atunci când discutăm despre avarii auto. Micile probleme, nerezolvate imediat cum au apărut, se pot agrava destul de repede și îți vor scoate total din uz mașina.
  175. Electronicele și aparatura sunt mai ieftine pe internet – magazin recomandat
    Și este și normal, din moment ce este mult mai ieftin să întreții un site, comparativ cu un magazin fizic.
  176. Evită achiziția unor candelabre sau lustre mari – magazin recomandat
    Pe lângă prețul ridicat pe care îl vei plăti pentru ele, acestea vor folosi și o cantitate foarte mare de energie pentru a lumina toate becurile cu care vin. Dacă totuși arhitectura te obligă să achiziționezi astfel de accesorii, măcar dotează-le cu becuri LED.
  177. Fă-ți toate asigurările prin același broker
    În felul acesta, vei putea beneficia de costuri reduse cu câteva procente, pentru fiecare dintre ele.
  178. Fierbe singur apa de băut al celor mici
    Prețul apelor minerale tratate special pentru a putea fi consumate direct din sticlă de către copiii mici va fi destul de ridicat în supermarket-uri. Fierbând singur apă potabilă în casă, pentru a omorî bacteriile și lăsând-o să se răcească, vei scăpa de aceste cheltuieli.
  179. Folosește hainele pentru perioade mai mari
    Ce dacă s-a decolorat puțin tricoul? Mergi cu el la sală ori ia-l pe tine atunci când ieși la fotbal cu băieții. Evită cumpărarea de haine noi, cât de mult se poate.
  180. Gătește-i celui mic
    Costul piureurilor de fructe, al legumelor pasate sau al sucurilor naturale pentru copii sunt destul de mari. Dacă optezi să gătești singur în casă aceste mese, vei face economii până la 50 % din costul pe care l-ai plăti într-un magazin.
  181. Încălzirea în pardoseală este o pierdere de bani
    Nu ne înțelege greșit – este senzațional sentimentul de a păși pe o podea care se simte caldă sub talpa ta. Dar acest tip de încălzire nu este deloc una eficientă sau economică și poate fi considerată mai degrabă un moft la care poți renunța, dacă vrei să faci economii.
  182. Încearcă să conduci economic
    Ce înseamnă asta? Păi fără să pornești cu scârțâit de roți de la semafor, fără frâne bruște, fără alternări rapide între frână și accelerație. Mergi la o viteză medie, fără să depășești 2000 – 2500 turații pe minut și vei vedea cum consumul de carburant va scădea simțitor.
  183. Învață să îți repari singur bicicleta
    Cu toate că la o primă vedere această acțiune poate părea una ceva cam dificilă, mecanica velo este una destul de simplă. Vei găsi o mulțime de filmulețe pe internet care îți vor explica fiecare pas pe care trebuie să îl faci pentru a-ți repara singur bicicleta. Astfel vei economisi bani pe care altfel i-ai fi plătit unui mecanic profesionist.
  184. Izolează-ți ferestrele
    O bună parte din temperatura din interiorul casei se schimbă din cauza suprafeței vitrate. Pe timp de vară, ar fi bine să acoperi ferestrele cu un strat reflectorizant, pentru ca radiațiile infraroșii să nu te încălzească, iar iarna ai putea atârna draperii în dreptul lor, pentru a oprii intrarea frigului în casă și pentru a face economii.
  185. Nu folosi creme anti-îmbătrânire scumpe
    Studii recente au arătat că există o diferență foarte mică între efectul pe care îl au cremele hidratante simple și cele scumpe anti-îmbătrânire. Așadar, renunță la a mai cumpăra inutil produsele scumpe și pune diferența de bani în contul de economii.
  186. Nu folosi prea multă apă caldă
    În mod cert știi că apa caldă este mult mai scumpă față de cea rece. Dușurile reci sau cu apă călâie dimineața sunt revigorante și foarte sănătoase pentru întreg organismul, ca să nu mai vorbim de economiile pe care le vei face.
  187. Nu ține economiile în casă
    Pe lângă faptul că în caz de un incendiu banii pot arde, există oricând și riscul să îți fie spartă casa sau chiar să rămâi fără ei când ai prietenii invitați la o bere. Cel mai sigur este să ai un cont bancar în care să îți ții economiile.
  188. Optează pentru mijloacele de transport în comun
    În mod cert ești conștient de faptul că prețul combustibilului crește continuu, din cauza accizelor mari impuse de către stat. În aceste condiții, un abonament de 50 – 100 lei pe lună la toate mijloacele de transport în comun reprezintă o variantă mult mai accesibilă decât deplasarea cu autoturismul propriu.
  189. Păstrează hainele celui mic
    Dacă plănuiești să mai faci un copilaș în anii care urmează, păstrează toate hainele și jucăriile celui mic, pentru a fi utilizate de frățiorul sau surioara pe care urmează să ți-l aducă barza.
  190. Petrece-ți timpul cu cel mic
    De multe ori vezi în jurul tău o mulțime de părinți care sunt nevoiți să cumpere cele mai noi telefoane și tablete pentru a putea să se joace pe ele copiii lor. Dacă vrei să nu te trezești în această situație, petrece mai mult timp făcând activități interesante cu cel mic, iar el nu va simți nevoia să se lase acaparat de un joc electronic.
  191. Plătește-ți toate facturile la timp
    Astfel, vei evita dobânzile penalizatoare, debranșarea de la anumite servicii, a căror reconectare va fi foarte scumpă sau eventualele litigii cu firmele furnizoare de servicii, cu care ai contract semnat și, finalmente, vei economisi bani.
  192. Prinde-ți propriul pește
    Îți place să mănânci pește, dar ai observat și tu cât de scump este costul acestuia prin supermarketuri? Fă-ți un abonament pentru pescuit în lacuri, râuri și mări, iar în baza lui, bucură-te de tot pește pe care îl poți prinde. În plus, activitatea este și extrem de relaxantă pentru oricine dorește să scape de stresul cotidian.
  193. Șamponul și gelul de duș nu sunt complet goale
    Doar pentru simplul fapt că nu mai iese nimic din recipientele în care vin, asta nu înseamnă că acestea sunt complet goale. Deschide-le capacul, adaugă puțină apă, agită bine, iar apoi cu siguranță te vei mai putea spăla de câteva ori.
  194. Schimbă-ți singur cauciucurile – link recomandat
    De două ori pe an te vezi plătind cel puțin 60 lei la vulcanizări, pentru a-ți schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă și vice-versa. Dacă îți achiziționezi un set de jante, vei putea face chiar tu acest schimb și vei face economii între 100 și 300 lei anual, în funcție de tipul de autovehicul deținut.
  195. Spală hainele pe dos
    În felul acesta, ele vor rezista mai mult timp și se vor păstra mai bine. Iar tu economisești bani, pentru că nu va trebui să îți cumperi haine noi atât de des.
  196. Stinge becul când ieși dintr-o încăpere
    Nu doar că vei face economii monetare, dar vei ajuta la reducerea poluării Pământului.
  197. Verifică prognoza meteo înainte de a uda florile
    Dacă se anunță ploaie într-o zi sau două, nu are rost să le uzi tu.
  198. Vinde-ți electronicele vechi – link recomandat
    Ai un telefon mobil pe care nu-l mai folosești ori un laptop vechi? Vinde-le, nu le uita într-un sertar să se umple de bani și îți vei mări suma din contul de economii.
  199. Abonează-te la newslettere
    În felul acesta, vei fi în permanență conectat cu oferta magazinelor și vei știi când acestea au cele mai bune reduceri de preț.
  200. Alege asigurarea de mașină potrivită – link recomandat
    Multe persoane văd un cost inutil în a-și face o asigurare privată pentru mașină. Însă, în caz de accident, ar fi bine să ai garanția că anumite sume de bani îți vor reveni, indiferent de starea în care se va găsi autovehiculului.

Daca ti-a placut aceasta lista nu uita sa-i dai SHARE pe facebook, twitter, linkedin sau whatsapp pentru a ajuta si pe altii sa economiseasca).

Vrei să devi investitor la bursă ?
Platforme recomandate: eToro si Trading212

Iti recomand sa iti faci cont pe ambele platforme si sa alegi ce e mai bun pentru tine. Vei primi direct si un cont DEMO alimentat cu 100.000 de dolari VIRTUALI pentru a invata sa investesti la bursa!

Alec_Stocks_RO